Det krever mot for å vinne. -5 teknikker for å nærme seg et vellykket prosjekt.

Våger du? Tør du? Hva skal til for å lykkes i ditt prosjekt? Gjør du noe hver dag som tar deg nærmere prosjektmålene dine?

Jeg har store og små prosjekter som jeg ønsker å realisere, og da er det viktig å gjøre noe for å nærme seg prosjektmålene. Ellers forblir prosjektene bare drømmer.
Noen ganger kan prosjektene være så store eller komplekse at vi tenker det er uoppnåelig. Jeg har selv tenkt flere ganger at «det der kommer jeg ikke til å få til! Det er ingen vits å prøve en gang.» Hvem har vel ikke tenkt det? Hvordan skal vi likevel tørre å gjøre noe for å realisere et stort eller komplekst prosjekt?

Selvtillit og mot er viktig for å gjennomføre noe, og spesielt når noe er vanskelig. Selv om prosjektet ditt er stort og vanskelig, kan det å ta ett steg nærmere målet føles veldig godt og kan gi deg mer selvtillit.
I tillegg er en slik prosess selvforsterkende på selvtilliten. Gjør du noe som gir deg selvtillit får du mot til å gjøre noe mer, enda et steg, og dermed får du mer selvtillit og mot. 

Jeg har lært meg noen teknikker for å komme nærmere prosjektmålene:

1) Formulere mål og delmål tydelig

Du må vite hvor du skal, og vite når du har nådd målet.
Det er lurt å formulere delmålene / milepelene som “ferdigpunkter” med ord som f.eks. «er gjennomført» eller «er oppnådd».
Det må være lett å svare ja eller nei på om du har oppnådd målet. F.eks, «rammesøknad er innsendt til kommunen», er tydeligere enn «rammesøknad».  

2) Å ta et steg om gangen

Om prosjektmålet er langt unna, kan du likevel nærme deg. Det handler om å komme nærmere målet, et steg om gangen. Tenk på det store målet, og tenk så videre hva som er det neste du må gjøre for å komme et steg videre mot dette målet? Bryt reisen til målet ned i etapper med milepeler, og neste steg.

3) Å tørre – gi f…

Tør du utfordre? Tør du ta et viktig neste steg? Eller er du redd for å miste ansikt? Redd for at det skal gå ut over din ære og stolthet? Redd for hva folk kommer til å tenke om deg og prosjektet ditt?
Dine egne motforestillinger er som regel bortkastet, men kan også hjelpe deg å skape mer verdi i prosjektet ditt. Det er svært nyttig å tenke på motargumenter du kan møte, og finne et svar på dem. Lytt til interessentene, men ikke la motforestillingene stoppe deg. Se på dem som verdiøkende innspill som bør besvares, men ikke la dem legge hindringer i veien.

Det er klisjé å si at man skal gå utenfor komfortsonen sin. Men hva betyr egentlig det? Vi vil alle ha komfort, og det er lett å la være å utfordre seg selv. Det er komfortabelt å la være. Det er komfortabelt å ikke ta steget, og ikke få gevinsten som ligger på andre siden. Det er komfortabelt å ikke gjøre noe som er utenfor “normalen”. -Ikke stikke seg frem.

Det er her det er viktig å tenke på seg selv og sitt prosjekt. Hva er det DU ønsker å oppnå? Dette er ditt prosjekt, og det er du som må gjøre noe for å få det prosjektet du vil ha.
Lytt til interessenter, og folk omkring prosjektet, men ikke vær redd for å utfordre. Gi f… i din egen frykt. Bare gjør det, -ta neste steg.

4) Gjør feil og lær av dem

“The only real mistake is the one from which we learn nothing.”

Henry Ford

Du er kanskje redd for å gjøre feil?
Min erfaring er at i 99% av tilfellene skjer ikke det du var redd for.
Og selv om du skulle møte motstand, så er det også et steg på veien. Du oppnår å komme et steg nærmere. Motstand og utfordringer gjør at du må tenke gjennom ditt prosjekt og din plan. Sannsynligvis gjør det prosjektet ditt enda bedre.
Om du gjør en feil, – reflektér over den, lær av den og prøv på nytt på en bedre måte. Den største feilen er å ikke prøve…?

5) Ha det gøy på reisen

Sluttproduktet er ikke det eneste prosjektmålet, men målet er også å ha det gøy på veien til målet. Skal du orke å holde ut på en lang reise mot realisering av ditt prosjekt er det viktig å ha det kjekt på veien. Prøve å etablere god dialog med ditt team og alle involverte i prosjektet. Vær åpen og ærlig om dine intensjoner. Vær raus med de andre. Våg å være vennlig.
Du bør stoppe opp og reflektere over det du driver med. Kjenne på utviklingen og læringen underveis. Husk å feire alle små steg og oppnåelse av delmål med de andre.
Jeg kaller det å skape gode prosjektopplevelser.
Vi ønsker alle å ha det kjekt på jobben og i våre liv. Og hva er vel kjekkere enn å være på en reise som gir deg læring og utvikling mens du følger dine prosjektdrømmer?

Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort å tørre. Lettere sagt enn gjort å gi f… Men prøv det da vel! Begynn i det små. Tren mot-muskelen din. Litt etter litt tør du gjøre større ting.

Hvilke prosjektet har du turt å gjøre etter å ha tenkt lenge frem og tilbake på det, og hva var det som gjorde at du endelig turte?
Tør å skriv en kommentar om det da… 👍😅

-alx

Alexander Strand
Alexander Strand
Articles: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.