Den som våger… -kan vinne!

Våger du?
Tør du?
Går du med en drøm i magen som ikke kommer ut? Er du redd for å ta et steg nærmere drømmen? Eller gjør du noe hver dag som tar deg nærmere målet ditt?

“Si meg, hvordan spiser man en hval?
En bit av gangen
Hvordan spiser man en elefant?
En bit av gangen
Hvordan gå på beina til Nepal?
Et skritt av gangen
Det kan’ke gå galt, bare man har trua på at det går bra.”
(Langt å gå – Klovner i kamp)

Har du store drømmer som du ønsker å nå, er det også viktig å nærme seg dem. Men når vi drømmer stort, kan det bli så stort at vi tenker det er uoppnåelig. Jeg har selv tenkt flere ganger at “det der kommer jeg ikke til å få til! Det er ikke vits å prøve en gang.” Dette tenkte jeg nok mer før da jeg var yngre, enn jeg gjør nå. Det er egentlig ganske destruktivt å tenke slik, og det kan i verste fall gå ut over selvtilliten. I motsatt fall kan det å nærme seg målet og drømmen føles veldig godt og gi deg mer selvtillit. Selvtillit er viktig for å klare å gjennomføre noe. Men det fine er at en slik prosess er selvforsterkende på selvtilliten. Gjør du noe som gir deg selvtillit får du mot til å gjøre noe mer, og dermed enda mer selvtillit. 

Jeg har lært meg et par teknikker for å komme nærmere målet.

1) Formulere målet tydelig, slik at du vet hvor du skal og vet når du har nådd målet.
For å være tydelig kan du formulere det som ferdigpunkter” med ord som “er gjennomført” eller “er oppnådd”.
Mange har vel lært at vi skal formulere SMARTE mål. Dette er en god teknikk for å formulere målene på en tydelig måte. Det som er viktig er at du vet når du har oppnådd målet. Det må være lett å svare ja eller nei på om du har oppnådd målet. F.eks, “jeg har trent tre ganger denne uken”, er tydeligere enn “jeg skal trene mer”.  

2) Å ta et steg om gangen
Om målet er langt unna, kan du likevel nærme deg. Det handler om å komme nærmere målet, et steg om gangen. Tenk på det store målet, og tenk så videre hva som er det neste du må gjøre for å komme et steg videre mot dette målet? 
Det er nettopp det som er poenget i låten «langt å gå» av Klovner i kamp. Ungene mine synger den når de skal på lang tur. Hør på den og bli inspirert!

 https://open.spotify.com/track/53atagUdBbWz9l8W0CuP9t?si=R4orckoYRpaQe5tMB6NzzQ

3) Å tørre – gi f…

Tør du? Eller er du redd for å miste ansikt?
Redd for at det skal gå ut over din ære og stolthet? Redd for hva folk kommer til å tenke?

Men jeg tror de personene du kanskje mener kommer til å tenke ditt eller datt, ofte er imponert og stum av at du gjør noe med drømmen din og tar et steg nærmere.
Jeg har for eksempel mange ganger skrevet en vanskelig e-post, kanskje med en forespørsel om noe som jeg er livredd for å få nei som svar på, eller kanskje en e-post der jeg må adressere en vanskelig problemstilling i prosjektet. Jeg har da skrevet og filt og pusset på denne e-posten slik at jeg synes den sier det den burde si. Selv om jeg synes e-posten er godt nok utformet, så sitter jeg da og tenker”skal jeg sende den nå, eller ikke? Tør jeg gjøre sende den?”.
Jeg har identifisert dette punktet ganske ofte og kjenner litt på det. Så er teknikken min at jeg sier til meg selv etter en stund “Nei, gi faen og send det av gårde. Drit i å tenke alt mulig om hva som kan skje eller ikke skje. Det får jeg ta stilling til når den tid kommer.”

Min erfaring er at i 99% av tilfellene skjer ikke det du var redd for.
Men du oppnår å komme et steg nærmere. Og selv om du skulle møte motstand, så er det også et steg på veien. Motstand og utfordring av dine tanker gjør kanskje bare idéen din enda bedre. Noen ganger må du ta en liten omvei eller en liten loop for å komme frem på en bedre måte.
Motforestillinger er som regel bortkastet, men kan også hjelpe deg å skape mer verdi i idéen din. Det er svært nyttig å tenke på motargumenter du kan møte, og finne et svar på dem.

Men ikke la motargumentene/motforestillingene stoppe deg. Se på dem som verdiøkende innspill som bør besvares, men ikke la dem legge hindringer i veien. En kamerat av meg sier ofte om motforestillinger: “Drit i det då! Bare å gi gass!”. Kjæresten min sier gjerne “Nå er det bare å gønne på!” når vi er ute og løper i motbakkene. Kanskje du kan prøve å finne ditt eget heiarop til deg selv, og si det til deg selv når du står og tviler?

Det er nok lettere sagt enn gjort å tørre. Lettere sagt enn gjort å gi faen. Men prøv det da! Begynn i det små. Litt etter litt kan du gjøre det på større ting. Og husk at sannsynligvis er mange av bekymringene om hva som kan komme til å skje (motforestillingene) helt bortkastet å tenke på, fordi de skjer ikke likevel.

Så hvis du tør selv, tør du da også som leder å ha tillit til dine medarbeidere og gi dem frihet nok til å tørre?
Der medarbeiderne har rom nok for å utforske og tørre å komme med nye idéer, det er selskapene som får mest verdi ut av sine medarbeidere. og er de mest innovative selskapene.
Ikke drep engasjement med regler og styringssystem. La det være åpenhet og rom for å være kreativ og innovativ. Det vinner medarbeiderne på, det vinner du på som leder, og det vinner prosjektet og selskapet på.

Hva har du turt å gjøre etter å ha tenkt lenge frem og tilbake på det, og hvorfor turte du?
Tør å skriv en kommentar om det da! 🙂 

-alx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.